Acı Soslu Çiğ Köfte Tarifi
Acı soslu çiğ köfte, Türk mutfağının lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklarından biridir. Genellikle etli veya etsiz olarak hazırlanabilen bu tarif, baharatların ve biberlerin zenginleştirdiği bir lezzete sahiptir. Aşağıda adım adım acı soslu çiğ köfte yapımının detaylarını bulabilirsiniz.
Malzemeler
- 500 gram ince bulgur
- 300 gram kıyma (isteğe bağlı)
- 1 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı domates salçası
- 1.5 yemek kaşığı biber salçası
- 3-4 yemek kaşığı isot (acı biber)
- 1 çay bardağı nar ekşisi
- 5-6 dal taze soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz (isteğe bağlı)
- Sade su ( gerekirse eklemek için)
Yapılış Aşamaları
1. Bulguru Hazırlayın
- İnce bulguru geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin. Bulgarın şişmesi için 15-20 dakika bekleyin. Gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz.
2. Soğan ve Sarımsağı Doğrayın
- Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın. Çok fazla su salmamaları için mümkün olduğunca ince doğranmaları gerekir.
3. Karışımı Hazırlayın
- Şişen bulgura domates salçası, biber salçası, isot, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, soğan ve sarımsakları ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce yoğurun.
4. Kıymayı Ekleyin (isteğe bağlı)
- Eğer etli çiğ köfte yapmak istiyorsanız şimdi kıymayı ilave edin. Kıymayı ekledikten sonra, tüm malzemeleri yoğurmaya devam edin. Karışımın tamamen bütünleştiğinden emin olun.
5. Taze Soğan ve Yeşillikleri Ekleyin
- İnce doğranmış taze soğanları çiğ köfte karışımına ekleyin. İsterseniz maydanoz veya limon da ekleyebilirsiniz.
6. Şekil Verin
- Karışımınızın kıvamı yeterince yoğun olduysa, avuç içinde sıkıştırarak şekil vermeye başlayabilirsiniz. Çiğ köfteleri daha geleneksel görünmesi için marul yapraklarıyla birlikte servis edebilirsiniz.
7. Servis Edin
- Acı soslu çiğ köftenizi marul yaprakları, limon dilimleri ve nar ekşisi ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
|