Çiğ köfte, Şanlıurfa yöresinde sıklıkla yapılan, pişirilmeden yoğurularak hazırlanan bir yemek türüdür. Bu geleneksel lezzet, Şanlıurfa dışında Adana, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır ve Elazığ gibi illerde de yaygın olarak yapılmaktadır. Evde Çiğ Köfte Nasıl Yapılır? Etsiz Çiğ Köfte Yapımı İçin Malzemeler
Hazırlanışı: Bulguru, domates ve biber salçalarını ve baharatları geniş bir yoğurma kabına alın. Soğanı ve sarımsağı püre haline getirin ve bu karışımı yoğurma kabına ekleyin. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağı dökün ve yoğurmaya başlayın. Bulgurlar diğer malzemelerle iyice birleşene kadar yoğurmaya devam edin. Ardından yoğurduğunuz çiğ köftenin üzerine az miktarda su ekleyerek yoğurmaya devam edin. Çiğ köftenin yumuşadığını elinize aldığınızda anlayabilirsiniz. Tadını da damak zevkinize göre kontrol edebilirsiniz. En son olarak maydanozu ve taze soğanı çiğ köftenin içine koyarak son kez yoğurun ve yoğurma işlemi bittikten sonra elinize ufak parçalar alarak çiğ köfteye şekil verin. Afiyet olsun. Etli Çiğ Köfte Yapımı İçin Malzemeler (8 Kişilik)
Hazırlanışı: Köftelik bulguru bir kabın içine alın. Üzerini ıslatıp 30 dakika bekletin. Maydanoz ve soğanı küçük küçük doğrayıp bir kenara ayırın. Soğan, kıyma, pul biber, salça, karabiber ve tuzu derin bir kaba alarak yoğurmaya başlayın. Daha sonra köftelik bulguru da ekleyerek yoğurmaya devam edin. Maydanozu ekleyip tekrar yoğurun. Eğer kıvam istediğiniz gibi olmazsa domates rendeleyerek içine koyabilirsiniz. Yoğururken sürekli tadına bakın. Yorucu fakat tadı damakta kalan bir yiyecektir. Afiyet olsun. |
Sönmez
23 Temmuz 2024 SalıBu tarifle ilgili tecrübelerimi paylaşabilir miyim? Etsiz çiğ köfteyi yaparken soğan ve sarımsağı nasıl püre haline getirdiniz? Ayrıca, bulguru yoğururken su miktarını ne kadar eklemeliyim? Tadını kontrol ederken hangi baharatı daha fazla eklemek gerekiyor?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Sönmez,
Etsiz çiğ köfte yaparken soğan ve sarımsağı püre haline getirmek için blender veya rende kullanabilirsiniz. Blender, daha pürüzsüz bir doku sağlar. Bulgur yoğururken su miktarını kademeli olarak eklemek daha iyidir. Başlangıçta az miktarda su ekleyip yoğurdukça ihtiyaca göre biraz daha eklemelisiniz. Tadını kontrol ederken, genellikle isot (şanlıurfa biberi) ve kimyon gibi baharatları damak zevkinize göre biraz daha fazla ekleyebilirsiniz. Ancak, diğer baharatları da dengelemeyi unutmayın. Afiyet olsun!