Urfa Usulü Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Urfa Usulü Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Urfa Usulü Çiğ Köfte

Urfa usulü çiğ köfte, Urfa iline özgü, tüm vitaminleri bünyesinde barındıran bir şifa kaynağıdır. Çiğ köfte yapmak, aynı zamanda bir sanat eseri ortaya çıkarmak demektir. Farklı illerde değişik isimler ve şekillerde yapılan taklit çiğ köfteleri bir yana koyarsak, Urfa çiğ köftesi hem çok emek ister hem de maliyetli bir tuzlu çeşididir. Çiğ köftenin doğuşuyla ilgili birçok inanış bulunur. Bu söylentilerden en çok dile getirilen ise, Urfalıların atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim'e kadar dayanan rivayettir.

Bu söylentiye göre; Urfa'da doğmuş olan Hz. İbrahim, zalim kral ve kendini tanrı ilan eden Nemrut tarafından ateşe atılır ve Allah'ın emri ile ateş su olur, Hz. İbrahim'i yakmaz. Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde bulunan Balıklı Göl, her yıl on binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. İşte çiğ köftenin ortaya çıkış hikâyesi de Hz. İbrahim dönemine kadar uzanmaktadır. Hz. İbrahim, kral Nemrut'un putlarını kırar ve Nemrut'u Allah'ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut sinirlenir ve Hz. İbrahim'in ateşe atılmasını emreder. Bu amaçla yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut, o dönemde evlerde ateş yakmayı da yasaklamıştır. Halk, ateş yakmadan nasıl yemek yapacaklarını düşünür.

Bu dönemde bir Urfalı, avladığı ceylanı eve getirerek eşine yemek yapmasını söyler. Eşi evde odun olmadığını belirtir. O dönemde çevrede toplanacak tek bir odun dahi kalmamıştır. Avcı, çocuklarının aç kalmaması için eşinden bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine eşi, ceylanın yağısız etini çıkararak bir taş üzerinde başka bir taş ile döverek ezer. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuz ile karıştırarak yoğurur, ardından yeşil soğan ve maydanoz ekleyerek sofraya getirir. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz "çiğ köfte" yemeği ortaya çıkar. Şimdi gelin, sizlerle birlikte bu eşsiz lezzetin yapımını inceleyelim.

Urfa Usulü Çiğ Köfte Malzemeleri

  • 500 gram kuşbaşı (yağsız) et, macun gibi çekilir (içinde etin siniri kalmayacak şekilde)
  • 3 su bardağı hakiki Urfa isot
  • 5 çay bardağı köftelik bulgur
  • 2 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
  • 5-6 diş kıyılmış sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı kimyon
  • 1.5 demet maydanoz
  • 4-5 dal yeşil soğan, ince kıyılmış (başından)
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Kesme buz

Urfa Usulü Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

İlk önce güzel bir bakır kabın içine 2 su bardağını geçecek kadar Urfa isotumuzu ilave ediyoruz. Daha sonra içerisine karabiber, tuz, et ve kimyonu ekliyoruz. Ardından küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı ilave ediyoruz. Ufalanmış buzu iki yemek kaşığı hazırladığımız karışımın içine ekliyoruz. Sonrasında harcımızı karıştırmaya ve yoğurma işlemine başlıyoruz. Belirli bir kıvam alana kadar iyice yoğuruyoruz. Kıvamı oluşan karışımın ortasını açıyoruz ve bulguru ilave ediyoruz. Güzelce yoğurmaya devam ediyoruz. Bu süreçte parçaladığımız buzu yoğurma esnasında ekliyoruz. Yaklaşık bir saat kadar yoğurma işlemine devam ediyoruz. Çiğ köftemiz belirli bir yumuşaklığa eriştiğinde içine salçayı ekliyoruz. Çiğ köfteyi 5 dakika daha yoğuruyoruz. Ardından içine küp küp doğramış olduğumuz yeşil soğan ve maydanozu ilave ediyoruz. Sonra ellerimizi ıslatarak yoğurma işlemine devam ediyoruz. Yoğurma işlemi bitirdikten sonra elimizle köftelerimize şekil verip, servis tabaklarına marul ve diğer yeşillikler eşliğinde biraz da limon koyarak servis yapıyoruz. Çiğ köftemiz şu anda yemeniz için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ali Eren

25 Temmuz 2024 Perşembe

Urfalı birinin anlattığına göre, Hz. İbrahim'in ateşe atılması döneminde Nemrut'un evlerde ateş yakmayı yasaklaması ile insanlar nasıl yemek yapabiliyordu? Çevrede odun kalmadığı zaman avcının eşi ceylan etini taşla döverek mi hazırlamıştı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali Eren, anlattığın konu gerçekten ilginç ve tarihsel açıdan önemli. Hz. İbrahim'in Nemrut tarafından ateşe atılması hikayesi, çok eski bir rivayet ve bu tür yasaklamalarla ilgili detaylar genellikle efsanelerle örtülüdür. Nemrut'un ateş yakmayı yasakladığı dönemde, insanların yemek yapma konusunda zorluk çektiği açık. Ancak, bu durumda insanların doğaçlama ve yaratıcı çözümler ürettikleri düşünülebilir. Avcının eşinin ceylan etini taşla döverek hazırlaması gibi hikayeler, bu yaratıcı çözümlere birer örnek olabilir. Bu tür rivayetler, çoğu zaman gerçek olaylardan esinlenerek anlatılsa da, tam olarak nasıl yapıldığı konusunda kesin bilgiler vermek zor. Yine de, bu hikayeler insanlığın zor zamanlardaki direncini ve yaratlıcılığını göstermesi açısından önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiğ Köfte Malzemeleri Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Köfte Malzemeleri Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Evde Çiğ Köfte Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Çiğ Köfte Yapımı Tarifi ve Malzemeleri