Sulu çiğköfte nasıl yapılır?

Güneydoğu Anadolu mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan sulu çiğköfte, geleneksel çiğköftenin daha yumuşak ve sulu bir versiyonudur. Bulgur, baharatlar ve isteğe bağlı etle hazırlanan bu pratik tarif, hem besleyici hem de ferahlatıcı bir seçenek sunar.

14 Aralık 2025

Sulu Çiğköfte Nedir?


Sulu çiğköfte, özellikle Türkiye'nin Güneydoğu bölgesine özgü bir lezzettir. Geleneksel çiğköftenin farklı bir versiyonu olan bu tarif, bulgur, et ve çeşitli baharatların bir araya gelmesiyle hazırlanır. Ancak bu versiyon, içeriğindeki su eklenmesiyle daha yumuşak ve çiğnemesi kolay bir dokuya sahiptir.

Malzemeler

Sulu çiğköfte yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 200 gram kıyma (isteğe bağlı, kullanmayabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet soğan
  • 2-3 dal yeşil soğan
  • 1 tatlı kaşığı kar pepper
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz (isteğe bağlı)
  • Yarım limon suyu
  • Sıvı yağ (isteğe bağlı)
  • Yeşillikler ( marul, roka vb.)

Hazırlık Aşamaları

Sulu çiğköfte yapım aşamaları adım adım şöyledir:
  • İlk olarak bulguru geniş bir kaseye alın ve üzerine sıcak suyu dökün. Kapağını kapatarak bulgurların şişmesini bekleyin.
  • Soğanı küçük küçük doğrayın ve bir tavaya alın. İsterseniz biraz sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
  • Şişen bulgurların üzerine domates salçasını, soğanı, kıymayı (istediğiniz miktarda), baharatları ve limon suyunu ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice yoğurun. İstenilen kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Elde ettiğiniz karışıma isterseniz biraz su ekleyerek sululuğunu ayarlayın. Karışım yumuşak ve kolay şekil alabilir olmalıdır.
  • Son aşamada yeşil soğan ve doğranmış yeşillikleri ekleyin ve karıştırın.
  • Servis için sulu çiğköfteyi marul yaprakları arasında veya bir tabakta sunabilirsiniz.

Servis Önerileri

Sulu çiğköfte, genellikle yanında marul veya yufka ile servis edilir. Aromatik bir tat için nar ekşisi veya limon dilimleri ile de süsleyebilirsiniz. Aynı zamanda yanında ayran ya da meyve suyu ile servis etmek de harika bir seçenek olacaktır.

Püf Noktaları

  • Bulgarın güzelce şişmesi için sıcak su kullanmaya özen gösterin.
  • Baharatlar ve diğer malzemelerin miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Karışımın su miktarını, sulu çiğköfte istediğiniz kıvama göre ayarlayın.
  • Yeşil soğan ve yeşillikleri eklerken taze olmasına dikkat edin.
Sulu çiğköfte, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olup özellikle yaz aylarında tercih edilen hafif bir yemektir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Çiğ Köfte Kaç Kalori?dir?
Çiğ Köfte Kaç Kalori?dir?
Yumurtalı Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Yalancı Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Yalancı Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Evde Çiğ Köfte Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Evde Çiğ Köfte Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri
;